Kategorier
Parat24

Ansatte reddet pillefabrikken

Ansatte reddet pillefabrikken

Da den tradisjonsrike pillefabrikken i Kragerø var truet av nedleggelse, tok de ansatte grep. Det ble en berg-og-dalbane full av oppturer og nedturer.

Tekst og foto: Vetle Daler

Palla Pharma i Kragerø er en av få farmasøytiske
produksjonsbedrifter i Norge, og den eneste som produserer smertestillende tabletter.

Den lille fabrikken i nærheten av Kragerø sentrum har tidligere laget en rekke kjente og kjære produkter – Weifa C nypeekstrakt, Pyrisept, Ibux og Paracet er bare noen av dem.

Nå er det de smertestillende tablettene Co-codamol som produseres her, for eksport til det britiske markedet.

Palla Pharma Kragerø. Foto: Vetle Daler
Palla Pharma ligger nær sentrum i Kragerø. Foto: Vetle Daler

Begynte med nypeekstrakt
Fabrikken begynte som Weiders farmasøytiske i 1949. Hovedproduktet den gang var Weifa C Nypeekstrakt. Fabrikken ble faktisk bygget her fordi det var så mye nyper i nærheten.

Fram til 2014 het fabrikken Weifa, men da ble det endringer på eiersiden, og navnet ble endret til Vistin Pharma. I 2017 ble fabrikken kjøpt opp av australske Tpi, som i 2021 byttet navn til Palla Pharma.

Truet av nedleggelse
Før jul i fjor kom det signaler fra Australia om at eierselskapet slet økonomisk, og ett av alternativene var å legge ned fabrikken i Kragerø. Da tok de tillitsvalgte grep – Marianne Erlund fra Forbundet for ledelse og teknikk (FLT), Gro Anita Liane fra NITO, Jørn Henning Isaksen fra Industri Energi og Catharine Sørlie Heiland fra Tekna.

Gro Anita Liane sier beskjeden om nedleggelse var tung for de rundt 80 ansatte ved fabrikken.
– Vi gikk rett i kjelleren, forteller hun.

Palla Pharma Kragerø

Jakt på norske investorer
De fire fagforeningene satt seg raskt ned sammen for å finne ut hvordan de kunne redde bedriften.

Forsøk fra Australia på å selge fabrikken hadde strandet, og nå begynte arbeidet med å finne investorer i Norge for å redde den tradisjonsrike bedriften.
– Fabrikken har nesten alltid vært norskeid, og nå ville vi synliggjøre for norske investorer at vi var til salgs, sier Anita Heiland.

Mens fabrikkens daglige leder Craig Sweenie holdt
kontakten med de australske eierne, satte de fire
tillitsvalgte i gang arbeidet med å knytte kontakt med presse, politikere og investorer.

Mye adrenalin
Det ble en hektisk periode med mange oppturer og nedturer på begynnelsen av året i år.
– Vi fikk hele tida frister fra Australia. 24 timer, 48 timer, det var et enormt tidspress og mye adrenalin. Hele tiden jobbet vi kjempegodt sammen med ledelsen her på fabrikken, sier Liane.

Etter intens møtevirksomhet lyktes det endelig å få på plass en gruppe med lokale investorer, samtidig som tre fjerdedeler av de ansatte også ble med på eiersiden. Kragerø kommune og en lokal bank var også med på laget.


Gråt på allmøte
En av de største lokale investorene er Halvor Weider, sønnen til Olaf Weider som etablerte fabrikken i 1949.
– Da dette ble presentert på et allmøte, var det flere av de ansatte som gråt av glede. Å ha med ham på laget snudde alt, sier Liane.

De fire tillitsvalgte har fått mye ros for sitt engasjement.
– Vi har alle de ansatte i ryggen, folk er glade i jobbene sine og i fabrikken, sier hun.

Lysere framtid
Nå ser framtida lysere ut for pillefabrikken i Kragerø. Skotske Craig Sweenie, som opprinnelig ble hyret inn som direktør av de australske eierne, er fremdeles med på laget.

Direktør Craig Sweenie, Palla Pharma Kragerø.
Skotske Craig Sweenie er direktør ved Palla Pharma i Kragerø. Foto: Vetle Daler

Han forteller at markedsandelen for Co-codamol er på vei oppover i Storbritannia, og at det jobbes med å utvide salget til andre europeiske land.
– Vi jobber med flere lisenser i Storbritannia, men ser også på hele EU. Vi har søkt om tillatelser i Irland, for å få et fotfeste i EU, sier han.

Paradoks
Sweenie er full av lovord om de tillitsvalgte og de ansatte ved fabrikken.
– De er fulle av lidenskap og vilje, for de vil så gjerne at dette skal fungere. Det gjør at vi kan få til det meste her i Kragerø, sier direktøren.

Palla Pharma Kragerø. Foto: Vetle Daler
Craig Sweenie og Gro Anita Liane. Foto: Vetle Daler

Det er et uttalt mål for regjeringen at det skal
produseres flere legemidler i Norge, men da Palla Pharma sto i fare for å bli nedlagt, fikk bedriften beskjed om at regjeringen ikke kunne gjøre noe.

Sweenie mener det er et paradoks.
– Det snakkes om større grad av selvforsyning, men regjeringen kunne ikke hjelpe oss med å redde fabrikken. Vi har kompetansen, vi har plattformen, og vi kan produsere mange ulike medisiner. Vi er klare, sier han.

Verdifull kompetanse
Gro Anita Liane sier det er kompetansen som gjør bedriften verdifull.
– Det er vanskelig å bygge opp alt dette fra scratch. Det tar tid. Hadde vi blitt lagt ned hadde kompetansen blitt spredd for alle vinder, sier hun.

Ønsker du å bli medlems av Parat, klikk her

Del denne saken