Kategorier
Parat24

Tannhelsesekretærer stikker på kurs

Tannhelse-sekretærer stikker på kurs

Flere og flere tannhelsesekretærer utvider sin kompetanse. Tidligere i år gjennomførte 29 tannhelsesekretærer kurs i lokalanestesi i regi av Tannhelsesekretærenes Forbund.

Tekst: Vetle Daler

Tannhelsesekretærer fra hele landet deltok på kurset, som ble holdt av Sigurd Svalestad – spesialist i radiologi, overlege og tannlege. Svalestad er dessuten kommandørkaptein og sjef for Forsvarets tannhelsetjeneste.

Kurset gikk over tre dager fra fredag til søndag. Det besto av 18 timer teori og en halv dag med praktiske øvelser. Mens teoridelen ble arrangert på konferansesenteret på Ullevaal stadion, foregikk praksisdelen på tannklinikken ved Studentsamskipnaden på Universitetet i Oslo.

Anestesikurs for tannhelsesekretærer
Flere og flere tannhelsesekretærer utvider sin kompetanse. Denne våren har 29 tannhelsesekretærer gjennomført kurs i lokalanestesi i regi av Tannhelsesekretærenes Forbund. Foto: Vetle Daler

Veldig spennende
Somayeh Asghari og Mashal Nadjibolah er to av tannhelsesekretærene som fullførte vårens kurs. De er strålende fornøyde med kompetansehevingen.
– Kurset var kjempebra, anestesi er rett og slett veldig spennende, sier Somayeh Asghari.

Sammen med Mashal Nadjibolah jobber Asghari på tannklinikken på Blindern, som ligger midt i smørøyet på universitetets campus.
– Det som var vanskelig var teorien – det som handler om nerver, skjelett og så videre. Jeg fikk litt panikk da jeg så alle bildene og alle navnene, men etter hvert gikk det greit. Nå er jeg er veldig glad for at jeg har tatt kurset, sier Asghari.

Somayeh Asghari og Mashal Nadjibolah
Somayeh Asghari (t.v.) og Mashal Nadjibolah. Foto: Vetle Daler

Flinkere enn tannleger
I praksisdelen inngikk både øvelse med andre kursdeltakere, og øvelse på pasienter. For å få godkjent kurset må hver kursdeltaker sette anestesi på 20 pasienter, under tilsyn fra tannlege.
– I praksisdelen gikk vi sammen to og to og øvde på hverandre. Det var ikke så skummelt som vi trodde det skulle være, sier Nadjibolah.

Asghari er enig.
– Jeg tror hele gruppen grudde seg akkurat til det, men når vi fikk prøve å sette sprøyter, virket det enkelt. Vi har nå satt bedøvelse også på ekte pasienter, og det har gått veldig fint. Vi får gode tilbakemeldinger, vi har til og med hørt at vi er flinkere enn tannleger, sier Somayeh Asghari med et smil.

Også Nadjibolah er enig i at det er spennende å få gjort andre ting enn de gjør til vanlig.

Forenkler hverdagen
At flere og flere tannhelsesekretærer kan sette bedøvelse på pasientene, er med på å avlaste tannlegene. Tannlege Vivian Tran Pham ved Studentsamskipnadens klinikk er glad for at tannhelsesekretærene nå kan sette bedøvelse.
– Vi merker økt effektivitet på driften, at det forenkler hverdagen for oss tannlegene. Dessuten er det er mer spennende for sekretærene å få delta i det kliniske arbeidet, sier hun.

Viktig kompetanseheving
ThsF har som ett av sine formål å «ivareta medlemmenes yrkes- og utdanningsmessige interesser», og kompetanseheving er en viktig del av dette.

Leder i ThsF, Anne Gro Årmo, sier tannhelsesekretæren har en sentral rolle i tannhelseteamet og bidrar på mange felt til at tannbehandlingen blir så behagelig som mulig.
– Det at et tannhelseteam har flere å spille på i behandlingen av pasientene, viser seg ved at tannbehandlingsvegring og odontofobi ikke får utvikle seg og at flere blir behandlet på hjemmeklinikken. Derfor arrangerer ThsF anestesikurs, slik at tannhelsesekretæren kan bidra både ressursmessig, kostnadseffektivt og ikke minst forebyggende til at tannbehandling kan gjennomføres, og dette ønskes velkommen av store deler av tannhelsetjenesten, sier Årmo.

Anne-Gro Årmo
Anne-Gro Årmo, leder i ThsF. Foto: Trygve Bergsland

Vil fortsette å arrangere kurs
Årmo sier hun har fått mange gode tilbakemeldinger etter kurset.
– Det går på innhold, dyktig kursholder, opplegget og klinikken med veilederne vi hadde den praktiske delen på. Ytringer som «dette er det beste kurset jeg noen gang har vært på» sier jo sitt, og gjør at vi ThsF vil fortsette å arrangere anestesikurs, sier ThsF-lederen.

ThsF arrangerte anestesikurs for første gang i 2016 og deretter i 2018. Pandemi og andre faktorer har gjort at ballen ikke har blitt plukket opp igjen før nå.
– I tillegg til våre kurs har noen tannklinikker arrangert kurs for sine ansatte, så det er mange som ønsker denne kompetansehevingen, sier Årmo.

Hun sier flere og flere etterspør anestesikurset fra ThsF.
– Vi har planer om nytt anestesikurs i 2024 og tenker at to års intervaller mellom hvert kurs foreløpig dekker behovet. Men blir etterspørselen stor, vil vi arrangere oftere, sier Årmo.

Fakta: Anestesi

Anestesi (fra gresk an- ‘nektende’ og aisthesis, ‘fornemmelse’) er et begrep som kan brukes om alle tilstander der en bevisst, normal og forventet opplevelse av berøring eller smerte fra et område av kroppen er blokkert.

Fakta: Lokalbedøvelse

Lokalbedøvelse er smertefrihet (analgesi) i en begrenset del av kroppen.

Lokalbedøvelse fremkalles vanligvis ved injeksjon av et lokalanestesimiddel. Bedøvelse fremkaller smertefrihet ved at nervefibre som formidler smertesignaler, blokkeres. Denne blokkeringen skjer vanligvis ved at lokalanestesimidler, for eksempel lidokain, midlertidig hindrer passasje av nervenes elektriske impulser.

Lokalbedøvelse brukes i forbindelse med bruddbehandling og andre smertefulle prosedyrer.

Lokalanestesimidler kan sprøytes inn i vev eller rundt nerver, eller smøres (i form av gel eller salve) på slimhinner og hudoverflater.
(Kilde: Store medisinske leksikon)

Tannhelsesekretærer på anestesikurs
Flere og flere tannhelsesekretærer utvider sin kompetanse. Tidligere i år gjennomførte 29 tannhelsesekretærer kurs i lokalanestesi i regi av Tannhelsesekretærenes Forbund. Foto: Vetle Daler
Del denne saken