Kategorier
Parat24

Garvet graver

Garvet graver

Gullik Klepaker begynte å kjøre gravemaskin i 1976.
46 år senere graver han fortsatt.
– Jeg har aldri gruet meg til å gå på jobb, sier 64-åringen.

Tekst og foto: Vetle Daler

Vi møter Klepaker i Tønsberg, hvor han jobber på et prosjekt for Tønsberg kommune.
– Dette prosjektet handler rett og slett om rein Oslofjord. Nå går overvann og kloakk i ett rør, og det skaper problemer når det blir for mye vann. Da kan noe av kloakken gå rett i sjøen. Nå legger vi separate kloakk- og overvannsledninger, forteller han.

Firmaet han har jobbet for siden ungdommen, heter Arne Olav Lund.

Gullik Klepaker, gravemaskinfører. Foto: Vetle Daler
Gullik Klepaker er tillitsvalgt for 37 Parat-medlemmer i entreprenørbedriften Arne Olav Lund AS. Foto: Vetle Daler

Parat har 37 medlemmer i bedriften, med yrker som maskinførere, rørleggere, grunnarbeidere, formenn – og lærlinger.
– Ledelsen er flinke til å ta inn lærlinger, noe som er veldig positivt. Vi har til enhver tid mellom seks og åtte lærlinger hos oss, sier Klepaker.

Gikk til Parat
Tidligere var det Norsk Arbeidsmandsforbund (NAF) i LO som var fagforeningen for arbeiderne i bedriften, men tidligere i år valgte de å gå over til Parat.

Det var det flere grunner til.
– At Parat er partipolitisk uavhengig, var viktig for mange. Det økonomiske var også viktig, å gå ned fra en kontingent på 1,6 prosent til 1,2, det blir litt penger av det, sier Klepaker. 

På kjøpet fikk klubben ti nye medlemmer, som hadde sittet på gjerdet.
– Det er ikke tvil om at det er NAF som er Goliat i vår bransje, Parat er mer som David. Det var nok noe skepsis til å bytte fagforening på grunn av det, men på den andre siden fikk vi lite hjelp fra NAF i forbindelse med en alvorlig sak vi hadde oppe for en tid siden. Vi føler oss godt tatt imot i Parat, sier han.

Hadde vært arbeidsledig
Opprinnelig skulle Klepaker bli radio- og tv-reparatør, men han hoppet av etter endt utdanning og ble isteden gravemaskinfører.

Det har han aldri angret på.
– Jeg er glad for i dag at det ikke ble noe av det. Jeg hadde vært arbeidsledig nå hvis jeg hadde fortsatt som radio- og tv-reparatør. Nå hiver man jo bare de gamle tv-ene og kjøper nye, poengterer han.

Gullik Klepaker, gravemaskinfører

Da lokket trygg jobb og høyere lønn mer for den unge vestfoldingen.
– Det skal jo også sies at gründeren av selskapet, Arne Olav Lund, var en bekjent av familien. Det var ikke vanskelig å få jobb av han den gangen, forteller Klepaker.

Rivende utvikling
Klepaker er den som har vært lengst ansatt i firmaet. Da han begynte å kjøre gravemaskin i 1976, var det ingen krav til utdanning eller kurs.

Siden den gangen har bransjen vært i en rivende utvikling, ikke minst når det gjelder ny teknologi som GPS-styring av maskinene.
– Det er klart det er mye som er blitt mye enklere, men det er også litt tungt for en godt voksen fyr som meg. Jeg er ikke så komfortabel med å trykke på alle disse knappene, men jeg har god backing fra yngre kolleger som hjelper meg, sier han. 

Nye rutiner
Med ny teknologi og nye rutiner følger også økte krav til dokumentasjon.
– Vi må dokumentere mye mer enn før, og det innebærer at jeg føler at jeg ikke får gjort like mye som før fordi all dokumentasjonen er tidkrevende. På den andre siden er utstyret helt annerledes nå enn i 1976. Gravemaskiner i dag er både varme og behagelige, det er klimaanlegg, og maskinen er varm når du kommer om morgenen. I 1976 var vi fornøyd bare det var vinduer, mimrer han.

Organisering mer akseptert
Klepaker har vært tillitsvalgt og hovedtillitsvalgt i en årrekke, og snakker varmt om fagorganisering.
– Jeg er stor tilhenger av et organisert arbeidsliv. Hvordan skulle det gått med flygerne i SAS hvis de ikke var organisert? spør han retorisk.

Klepaker føler organisering er stadig mer akseptert.
– Før var det mye enveiskommunikasjon her i bedriften. Vi har hatt organisert arbeidsliv hos oss siden 1998. Det som er litt skummelt, og som overrasker meg, er at mange yngre ikke bryr seg om organisering. De ser ikke behovet og lever der og da. Til og med lærlinger som får gratis medlemskap, de gidder ikke å trykke på en knapp engang, det er ganske overraskende, sier han.

Gullik Klepaker, gravemaskinfører. Foto: Vetle Daler
Gullik Klepaker har vært i bedriften i 46 år, men har aldri gruet seg til å gå på jobben. Foto: Vetle Daler

Lite gnisninger
I år har Klepaker vært i bedriften i 46 år, men har aldri gruet seg til å gå på jobben. Det har blant annet med arbeidsmiljøet å gjøre.
– Jeg synes arbeidsmiljøet er utrolig flott. Her på dette prosjektet er vi ti–tolv personer, det er slik vi jobber, med små enheter rundt omkring. Det å rullere på arbeidskollegene er utrolig sunt, så det ikke er de samme ansiktene man ser hver dag hele året. Det er en styrke. Vi har lite gnisninger i bedriften, sier han.

Hverdag med mennesker
Til tross for at han nærmer seg middagshøyden, har han foreløpig ingen planer om å gå av med pensjon.
– Det er klart det er gullkantet å gå i full jobb og ta ut pensjon samtidig, så jeg har ikke satt noen dato. Fordi jeg trives, sier han. 

Klepaker har også et gårdsbruk i Tjølling utenfor Larvik, så arbeidsledig blir han ikke uansett.
– Gårdsdrift er et ensomt yrke. Det er noe med å komme ut og treffe folk og ha en hverdag med mennesker, avslutter han.

Fakta: Gullik Klepaker
Alder: 64
Bosted: Tjølling i Larvik kommune
Familie: «Kjerring og fire unger»

Fakta: Arne Olav Lund
– Entreprenørfirma med hovedkontor i Larvik
– Etablert i 1957
– 118 ansatteUtfører oppdrag over hele Østlandet
– Spesialkompetanse innen produksjon og rehabilitering av vei, vann- og avløpsanlegg

Gullik Klepaker, gravemaskinfører. Foto: Vetle Daler
Del denne saken

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *